Προετοιμασίες για την υποδοχή των αθλητών Special Olympics στην Άρτα

Πηγή: clicknews.gr

Η Άρτα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πόλις – Αμφιτρύων» και θα φιλοξενήσει την ομάδα S. O. από την Παλαιστίνη με 54 αθλητές και συνοδούς που θα έρθουν το καλοκαίρι του 2011

– Την πρώτη συνάντηση είχαν τη Δευτέρα τα μέλη της τοπικής οργανωτικής επιτροπής. Την πρώτη τους συνάντηση είχαν τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010 στην Άρτα τα μέλη της τοπικής οργανωτικής επιτροπής που έχει αναλάβει την οργάνωση της εκδήλωσης για την υποδοχή της Φλόγας και για τη φιλοξενία αθλητών των Special Olympics που θα έρθουν στην Άρτα το επόμενο καλοκαίρι στο πλαίσιο των αγώνων.

Η Άρτα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πόλις – Αμφιτρύων» και θα φιλοξενήσει 54 αθλητές των Special Olympics που θα έρθουν από την Παλαιστίνη με τους συνοδούς του από 20-23 Ιουνίου του 2011. Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011 αναμένεται να φιλοξενήσουν 7.500 αθλητές, 2.500 προπονητές, 3.000 κριτές και διαιτητές, 30.000 εθελοντές, 40.000 μέλη οικογενειών αθλητών και χιλιάδες θεατές και δημοσιογράφους από κάθε γωνιά της υφηλίου.

Η συνάντηση των μελών της τοπικής επιτροπής έγινε σε κεντρικό cafe της πόλης ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Η Χρύσα Αντωνίου, εκπρόσωπος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής, πρόεδρος της τοπικής επιτροπής των S.O. και μέλος της τεχνικής επιτροπής δήλωσε:

«Η σημερινή συνάντηση αφορά τη φιλοξενία μιας ομάδας των Special Olympics ενόψει των παγκόσμιων αγώνων το 2011 που όπως όλοι γνωρίζουμε θα γίνουν στη χώρα μας. Η Άρτα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πόλις-Αμφιτρύων» όπου θα φιλοξενήσουμε εδώ την ομάδα από την Παλαιστίνη. Ολόκληρη η αποστολή είναι 54 άτομα, αθλητές, συνοδοί, προπονητές, αρχηγός κτλ. Θα έρθουν στις 20 Ιουνίου, θα μείνουν μέχρι τις 22/6 και θα αναχωρήσουν στις 23 για την Αθήνα γιατί στις 24 αρχίζουν οι παγκόσμιοι αγώνες.

Αρωγός η Τ.Α. Σ’ αυτή λοιπόν την προσπάθεια από την πρώτη-πρώτη στιγμή αρωγός στάθηκε ο Δήμος Αρταίων και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κ. Οικονομίδη αλλά και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί μας έδωσαν χρήματα έτσι ώστε εξασφαλίσαμε τον ύπνο των παιδιών καθώς και το Δήμαρχο Πέτα. Και τώρα είμαστε εδώ μαζί με το Σώμα Προσκόπων έτσι ώστε να συμμετέχουν και τα παιδιά αυτά και όταν θα έρθει η Φλόγα αλλά και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Ήδη το Ωδείο Άρτας ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας κι έτσι θα αφιερώσει μία μουσική βραδιά στα παιδιά αυτά.

Την ώρα αυτή δεν μπορώ να πω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί δεν είμαι σε θέση, θα έχουμε όμως κι άλλη συνάντηση. Το Λύκειο Ελληνίδων επίσης θ’ αφιερώσει τη βραδιά στο κάστρο για τα παιδιά των Special Olympics». Πολλοί εθελοντές Ο καθένας από τα μέλη της επιτροπής εκπροσωπεί και κάποιον φορέα ενώ υπάρχει συγκινητική ανταπόκριση από εθελοντές και από φορείς σύμφωνα με την κα Αντωνίου. Υπεύθυνες διαμονής και σίτισης: Αγγελική Μανοπούλου και Ζωή Μπίζα. Υπεύθυνος εκδηλώσεων: Δημήτρης Βλαχοπάνος. Υπεύθυνη προπονήσεων: Χρύσα Αντωνίου.

Υπεύθυνος υπηρεσιών μετάφρασης είναι ιδιοκτήτης φροντιστηρίων και όπως είπε η κυρία Αντωνίου «είναι πραγματικά συγκινητικό γιατί σε όσους πήγα όλοι είπανε ότι θα είναι κοντά μας». Υπεύθυνος εθελοντισμού: Χαράλαμπος Μπίζας. Υπεύθυνος ασφάλειας ο Αλέξανδρος Γεωργοδήμος ο οποίος ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και υπεύθυνος από το Δήμο Αρταίων ο Άλκης Παπαχρηστάκης ο οποίος είναι γυμναστής και θα είναι και υπεύθυνοι οι δυο τους για τη Φλόγα. Σεβασμός στη διαφορετικότητα Η κυρία Αντωνίου ευχαριστεί και τα ΜΜΕ που στηρίζουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και τονίζει:

«Θέλω να περάσω πρώτον το μήνυμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Δεύτερον να ξέρουν όλοι ότι τα S.O. είναι ένα παγκόσμιο κίνημα και το αγκαλιάζουν εθελοντές. Τρίτον σαν Αρτινιά θα ήθελα να προβάλω. όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται αυτό, τον τόπο μας. Μπορεί να είμαστε μικροί, μπορεί να είμαστε φτωχοί αλλά πιστεύω ότι είμαστε πλούσιοι σε αισθήματα και σε προσφορά στο συνάνθρωπο. Θα είναι ένα πανηγύρι για μας. Θα συμμετέχουν και όλα τα παιδιά της τοπικής ομάδας των S.O. που απ’ το ’88 λαμβάνουν μέρος στα προγράμματα.

Είναι 37 αθλητές. Ήδη στους αγώνες θα συμμετέχει η Άρτα με δύο ομάδες μία στο στίβο και μία στην ποδηλασία αλλά εδώ σ’ αυτό το πανηγύρι, σ’ αυτή τη χαρά του τόπου μας θα συμμετέχουν όλοι οι αθλητές, παλιότεροι, νεώτεροι και θα ήθελα ο κόσμος να αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις αυτές.

Είναι πάρα πολύ ωραίο η μαμά να πάρει το παιδάκι απ’ το χέρι και να έρθει. Θα υπάρχει πολύ έγκαιρα το πρόγραμμα αναρτημένο. Τα σχολεία είναι λίγο δύσκολο να συμμετέχουν γιατί θα είναι κλειστά αλλά πάρα πολύ έγκαιρα θα ενημερωθούν και οι σύλλογοι των διδασκόντων και οι σύλλογοι των γονέων και κηδεμόνων και γι’ αυτό είμαστε εδώ να κάνουμε ένα πλάνο έτσι ώστε μετά το Πάσχα όλοι μας να έχουμε ενημερώσει ειδικά το μαθητικό δυναμικό αλλά και στο σύνολο τον Αρτινό λαό». Εκδήλωση στην Άγιο Δημήτριο.

Η κυρία Αντωνίου θεωρεί το πέρασμα και το άναμμα της Φλόγας στον τόπο μας ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύει ότι σ’ αυτή την εκδήλωση δεν πρέπει να λείπει κανείς.

Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Αγίου Δημητρίου με κάθε επισημότητα όπως αρμόζει σε τέτοιες περιστάσεις. «Δηλ. να φανταστείτε πώς γίνεται το άναμμα της φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτι τέτοιο θα είναι και εδώ και το θέλουμε λίγο υψηλότερο κι όχι τίποτα χαμηλότερο» τόνισε η Χρ. Αντωνίου και πρόσθεσε «σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, χρειαζόμαστε όλοι κι ένα κοινωνικό παρών, μια παρουσία είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντική και για μας αλλά για φανταστείτε να φύγουν αυτά τα παιδιά από δω και να πάνε στην Παλαιστίνη και να πουν στους γονείς ότι βρήκαμε ανθρώπους, μας χειροκρότησε κόσμος, δεν ήμασταν μόνοι μας εκεί».

Σε 77 πόλεις και νησιά Η Φλόγα θ’ ανάψει μόνο στις πόλεις που φιλοξενούν ομάδες των S.O. και η Άρτα είναι μέσα σ’ αυτές. Μετά το Γενάρη αναμένεται να επισκεφθεί την Άρτα και η κεντρική επιτροπή των Αγώνων S.O. με την πρόεδρο Γιάννα Δεσποτοπούλου.

Το πρόγραμμα «Πόλις – Αμφιτρύων» έχει σκοπό να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στις Διεθνείς Αποστολές να φιλοξενηθούν για τέσσερις ημέρες σε διαφορετικές πόλεις και νησιά της Ελλάδας πριν από την επίσημη έναρξη των Αγώνων στην Αθήνα. Μέσα από αυτή τη φιλοξενία, οι Special Olympics θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον Ελληνικό Πολιτισμό και να προσαρμοστούν σε ένα καινούργιο περιβάλλον, ενώ παράλληλα ο γενικός πληθυσμός θα ενημερωθεί περισσότερο για τα άτομα με Διανοητική Αναπηρία, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους, με απώτερο στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Το πρόγραμμα «Πόλις – Αμφιτρύων» έχει ως στόχο να προσελκύσει και να αντιστοιχίσει περίπου 77 πόλεις και νησιά σε όλη την επικράτεια σε όλες τις αποστολές που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες (περίπου 10.000 άτομα) και να αφήσει μέσα από τη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων του 2011, μια μακροχρόνια κληρονομιά στους πολίτες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: